Who is online

We have 252 guests online
28 Jun
Βερολίνο: Στην πόλη των αντιθέσεων
Published in Κοσμος
 
Rate this item
(4 votes)

Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο και σας την παρουσιάζουμε...

«I follow the Moskva, down to Gorky Park, listening to the wind of change. An August summer night soldiers passing by listening to the wind of change
the world closing in did you ever think that we could be so close, like brothers the future's in the air I can feel it everywhere blowing with the wind of change…»

Το παραπάνω κομμάτι, γνωστό σε όλους μας, ψηφίστηκε το 2005 από τους Γερμανούς ως το τραγούδι του αιώνα. Είναι συνδεδεμένο με την επανένωση των Γερμανών, την πτώση του τείχους του Βερολίνου και του κομμουνισμού στην Ανατολική Γερμανία, παρόλο που γράφτηκε δυο χρόνια μετά.

Ειρωνικό που 20 χρόνια μετά, ο άνεμος της αλλαγής, φυσάει προς το Σύνταγμα. Και όλα αυτά εξαιτίας των Γερμανών;

Παρόλα αυτά όμως, η Γερμανία είναι μια χώρα που αξίζει να επισκεφτείτε και το Βερολίνο, συγκεκριμένα, είναι μια όμορφη Ευρωπαϊκή πόλη. Καθαρή και πειθαρχημένη. Δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση στην ιδιοσυγκρασία του  Έλληνα. Είναι μια πρωτόγονη, «μακρινή» εμπειρία, σε απόσταση μόλις τριών ωρών.

Δύσκολο να φανταστείς αυτή την πόλη χωρισμένη στα δύο. Κι όμως, όχι πολύ μακριά από σήμερα, ήταν. Η αλήθεια είναι ότι η ψυχρότητα του πολέμου έχει αφήσει το στίγμα της σε όλο το Βερολίνο. Όπως επίσης η Ελληνική επιρροή στους Γερμανούς που κοσμεί τώρα τα μουσεία τους. Μπαίνεις μέσα και από τη μια ανατριχιάζεις ολόκληρος και νιώθεις δέος για όλα όσα οι Έλληνες μπορούσαμε να φτιάξουμε και από την άλλη νευριάζεις και σφίγγεις τα δόντια σου γιατί δεν κοσμούν τα δικά μας μουσεία.

Σε όλη την πόλη υπάρχουν μνημεία πολέμου που στέκουν κοντά σε μνημεία ορόσημα όπως η πανέμορφη, ειδικά το βράδυ, πύλη του Βρανδεμβούργου σε απόσταση αναπνοής από το Reichstag, τη Βουλή των Γερμανών, η οποία περιβάλλεται από το πανέμορφο Tiergarden Park.

Πέρα, όμως, από τα όσα προέκυψαν τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί φημίζονται και για τον κινηματογράφο τους, στις αρχές της άνθισής του. Έχουν φτιάξει ένα υπέροχο μουσείο, το οποίο δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα, γιατί θα μπορούσε το υπουργείο πολιτισμού μας να είχε φτιάξει στολίδι με τη δική μας κινηματογραφική περιουσία. Μέσα στο μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει ρούχα, αυθεντικές μακέτες, αναπαραστάσεις, Oscar, χρυσές σφαίρες από ταινίες των Marlene Dietrich, Friedrich Wilhelm "F. W." Murnau, Fritz Lang, Peter Lorre, Sergei Eisenstein και άλλων πολλών, Γερμανών και λοιπών, καλλιτεχνών.

Ο κινηματογράφος δεν ήταν το μόνο είδος τέχνης που άγγιξε τους Γερμανούς. Πολλοί ζωγράφοι και αρχιτέκτονες, με επιρροές κυρίως Baroque, άφησαν το στίγμα τους στην πόλη του Βερολίνου. Στο κέντρο της πόλης υψώνεται ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός Berliner Dom, όπου οι λεπτομέρειές του όπως και το εξωτερικό του αναδεικνύουν τις ομορφιές της τάσης. Επίσης, το παλάτι Schloss Charlottenburg, το οποίο ανακατασκευάστηκε το 1961 μετά τις ζημιές που υπέστη από τον πόλεμο, είναι ένα από τα Baroque σύμβολα της Γερμανίας.

Το αποκορύφωμα βρίσκεται, όμως, μισή ώρα με το τρένο, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Εκεί συναντήσαμε ένα μικρό, πανέμορφο χωριό, το Potsdam. Το πάρκο του Potsdam στολίζει το παλάτι του Βασιλιά Φεντερίκου Β’, το Sanssouci, το οποίο για του λάτρεις της τέχνης είναι απόλαυση. Πέραν ότι θεωρείται από τα πιο σημαντικά Rococo δημιουργήματα,  μέσα στο παλάτι, ο επισκέπτης βλέπει αυθεντικά έργα του Giovanni Paolo Panini, παρτιτούρες του Johann Sebastian Bach (ήταν και ο ίδιος ο Φεντερίκος μουσικός) και συγγράμματα του François-Marie Arouet-Voltaire, κοντινών φίλων του Βασιλιά.

Μιλώντας για τέχνη, λοιπόν, το 1990, ένα μέρος του εναπομείναντος τείχους μήκους 1,3 χλμ., μετατράπηκε από 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στη μεγαλύτερη και μακροβιότερη ανοιχτή γκαλερί. Είναι το πιο όμορφο σημείο του Βερολίνου.

Μπύρες, μπύρες, μπύρες και… μπύρες… και όχι τόσα πολλά λουκάνικα. Φαγητό γενικά όχι πολύ νόστιμο. Είναι τα δύο άκρα, ή βρασμένο ή τηγανιτό με πολλά λάδια. Πάντως οι μπύρες είναι πολλές.

 

Places to go όταν επισκεφτείς το Βερολίνο:

 

Το Τείχος/East side gallery. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο, βλέπε παραπάνω.

Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η πύλη που στάθηκε, έστω και με πολλές καταστροφές, κατά τα χρόνια του πολέμου.

Reichstag. Ορόσημο για τους Γερμανούς. Αν θέλετε να το δείτε κλείστε εισιτήρια μια εβδομάδα πριν πάτε γιατί διαφορετικά δεν μπαίνετε.

Filmhaus / Sony center / Legoland. Ένα υπέροχο εμπορικό για μικρούς και μεγάλους.

Potsdamer Platz - Alexander Platz. Κεντρικές και ιστορικές πλατείες του Βερολίνου.

Check Point Charlie – Check Point Charlie Museum. «Εδώ είναι το σημείο που αφήνετε τον Αμερικανικό τομέα». Είναι το σημείο που περνούσαν οι κάτοικοι του Βερολίνου από τον ένα τομέα στον άλλο. Επίσης, εκεί θα βρείτε και το συγκλονιστικό μουσείο όπου υπάρχουν αναπαραστάσεις με το τι έκαναν οι άνθρωποι για να μπορέσουν να περάσουν παράνομα από τη μια πλευρά του τείχους στην άλλη.

Topographie des Terrors. Η Ιστορία του πολέμου με βήματα, ντοκουμέντα εικόνες φωτογραφίες και άρθρα της εποχής.

Pergamon museum. Για τα ελληνικά και μόνο μνημεία που αν δεν τα δούμε εκεί, δε θα τα δούμε ποτέ.

Panorama Punkt. Όλη η πόλη στα πόδια σας…

Potsdam. Αν βρίσκεστε στο Βερολίνο, κανονίστε μονοήμερη εκδρομή, αξίζει τον κόπο.

KaDeWe. Για να χαρείτε ψώνια!

Mister Hu. Απίστευτα Cocktails σε ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο χώρο.

George Brau. Για φαγητό και μπύρες.

Για το τέλος, αν έχετε χρόνο, να κάνετε και μια βαρκάδα στο River Spree. Βλέπεις την πόλη με άλλο μάτι…




φωτογραφίες