Τα "Κόκκινα Φανάρια" στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Τα "Κόκκινα Φανάρια" στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

    Κυριακή, 03 Απριλίου 2011

Τα «Κόκκινα Φανάρια», ένα έργο σε σενάριο του Μυτιληνιού, Αλέκου Γαλανού,  ανεβάζει αυτές τις μέρες στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου. Η κινηματογραφική εκδοχή του έργου  (σ.σ. η θεατρική προηγείται χρονικά της κινηματογραφικής) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, προτάθηκε το 1964 για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρόνια.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό αριστούργημα που μας μεταφέρει σε έναν οίκο ανοχής της Τρούμπας, στον Πειραιά, όπου οι πόρνες βιώνουν προσωπικές ιστορίες γεμάτες πάθη, έρωτες και αγωνίες λίγο πριν ο Νόμος κλείσει τα «σπίτια» και η ομαδική πορνεία διωχθεί.

Η ξεχωριστή μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου «ντύνει» μοναδικά τις συγκλονιστικές ερμηνείες της Τζένης Καρέζη, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, της Δέσπως Διαμαντίδου, του Μάνου Κατράκη και πολλών άλλων «μεγαθήριων» του ελληνικού κινηματογράφου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, θέλοντας να επανασυστήσει θεατρικά το έργο του Αλέκου Γαλανού στο θεατρόφιλο κοινό του νησιού, ανεβάζει για έξι παραστάσεις (1, 2, 3 και 8, 9 και 10 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης) τα «Κόκκινα Φανάρια» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Παναγιώτη Μανωλάκα και της Φάνιας Βαλάση ενώ τη σκηνογραφία έχει αναλάβει ο Γιάννης Τρουμπούνης.

*«Όμορφη δεν είναι η ζωή;»
«Καλή είναι»
«Πάμε τώρα;»
«Πάμε»

Συντελεστές
Ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Νατάσα Βαϊράμη, Στρατής Βλαστάρης, Ηλίας Γεωργιάδης, Βαγγέλης Ζαφειρόπουλος, Σταμάτης Κατσαμπής, Νίκος Κουρτζής, Μαρίνη Λαμπρινού, Κρίστυ Μωραΐτου, Γιώργος Παττές, Γιώτα Σαχανά, Μιχάλης Σγουρέλλης, Δώρα Τσαγκαρέλλη, Βάσω Χοχλάκα.

*Οι τελευταίες «ατάκες» του έργου

Αυτά τα έχεις διαβάσει;