«Ο Φάρος»: Προορισμός των γαστρονομικών σου αναζητήσεων

«Ο Φάρος»: Προορισμός των γαστρονομικών σου αναζητήσεων

    Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Οι «Δρόμοι της γεύσης» δεν είναι απλά ένας τίτλος αλλά ένας σκοπός. Είναι αυτή η συμφωνία της γαστρονομίας με τον προορισμό και το ταξίδι που έτσι κι αλλιώς σου αφήνει μια γεύση -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξεκινάς με αυτοκίνητο, μηχανή ή ό,τι άλλο τέλοσπαντων διαθέτεις, φροντίζοντας πάντα να έχεις μαζί σου καλή παρέα, και χαράζεις πορεία για την κουκίδα που έχεις βάλει στο χάρτη σου... τον «Φάρο» σου!

Προορισμός μας; Ο απόλυτος! Μόλυβος, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Ειδική γευστική αποστολή; Ταβερνάκι «Ο Φάρος». Στην άκρη του λιμανιού, εκεί όπου ξεκινά η περαντζάδα προς το μόλο.

Προσεγμένη διακόσμηση, με χρώματα καλοκαιρινά, ντυμένο στο λευκό και στο γαλάζιο, με οικεία αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά μιας μικρής κυκλαδίτικης γειτονιάς που θα σε κάνουν να σιγοτραγουδήσεις (έβγα στο παραθύρι σου ξανθέ βασιλικέ μου).

Κάθισε σε ένα από τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, ξέρετε, από εκείνα τα επιμελώς παλαιά, ίσα ίσα για να σου θυμίζουν πως η θάλασσα και τα χειμερινά τερτίπια «αγρίεψαν» λίγο το σκηνικό αλλά το καλοκαίρι ήρθε για να αποκαταστήσει τη γοητεία του και την πραγματική του όψη.

Φαγητό; Γευστικότατο με πρώτη επιλογή το ψάρι! Δική σου επιλογή... γιατί εδώ υπάρχει «βιτρίνα» για να διαλέξεις απ’ ό,τι καλό έβγαλε η θάλασσα σήμερα. Κι αν δεν αναγνωρίζεις τι ψάρι είναι ποιο τότε εδώ θα σου πουν και το όνομά αλλά και τα μυστικά του φρέσκου θαλασσινού ενώ θα σου προτείνουν και το σωστό τρόπο μαγειρέματος (βραστό, ψητό ή τηγανητό).

Φυσικά ο κατάλογος στον «Φάρο» δεν κάνει εκπτώσεις στην ποικιλία των πιάτων. Σου προσφέρει από μοναδικά ορεκτικά και θαλασσινές παραλλαγές μέχρι κρεατικά από ντόπιο φρέσκο κρέας. Αλλά –τώρα μεταξύ μας– για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με τις βάρκες δεμένες δίπλα σου, τα ψαράκια βιαστικά να στροβιλίζονται από εδώ και από εκεί αλαφιασμένα και αυτό το νοερό πάφλασμα του νερού να συνοδεύει πρίμο σιγόντο τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά, νομίζω, δε σου πάει η καρδιά να τρως κάτι πέρα από θαλασσινά συνοδεία του λευκού ποτού που ευφραίνει καρδίαν, του ούζου!

«Ο Φάρος» ξέρει πώς να φωτίζει τις γευστικές μας αναζητήσεις –της ημέρας αλλά και της νύχτας μας. Θα σου συνέστηνα να το προτιμήσεις γύρω στις οχτώ το απόγευμα όταν το φως του ήλιου θα έχει «κοπάσει» και τα φυσικά χρώματα θα αρχίζουν δειλά να δίνουν τη θέση τους στα ρεσό και στα χαριτωμένα φαναράκια που εκτείνονται περιμετρικά του υπαίθριου χώρου.

Και εκεί που λες πως τα έχεις δει και πρωτίστως, τα έχεις φάει όλα, σηκώνεις για λίγο το βλέμμα σου από τις νοστιμιές –μοιάζει με παραστράτημα είναι αλήθεια– και θαυμάζεις την εικόνα από τα φώτα του λιμανιού και των μικρών κατοικιών που μοιάζει να ‘κλέψαν λίγη από τη λάμψη του Κάστρου, του απόλυτου σποτ που σε κάνει να νιώθεις πρωταγωνιστής του παραμυθιού.

Θα το βρεις, στην άκρη του λιμανιού του Μολύβου.

Ανοιχτά όλη την ημέρα και μέχρι αργά το βράδυ!

Καλή όρεξη!

  • Κείμενο: Κωνσταντίνος Σπυριδάκος
  • Photo Shooting: Χριστόφορος Σωμαράκης
  • Photo Editing: Χριστόφορος Σωμαράκης
Αυτά τα έχεις διαβάσει;