Έρευνα: Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χαζοί!

Έρευνα: Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χαζοί!

    Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Αν σκεφτείς λίγο τα "θαύματα" της τεχνολογίας που χρησιμοποιείς κάθε μέρα, θα πειστείς ότι έχεις γίνει πιο έξυπνος. Νομίζεις...

Κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, DNA τεστ που γίνονται στο σπίτι. Νομίζεις ότι όλα αυτά σε κάνουν πιο έξυπνο; Αν πιστέψουμε όσα βρήκε επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, μάλλον όχι.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Τrends in Genetics" με επικεφαλής τον Gerald Crabtree, ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη μας κάνει στην πραγματικότητα πιο χαζούς και ότι η ευφυία του ανθρώπινου είδους κορυφώθηκε λίγο πριν οι κυνηγοί πρόγονοί μας εγκαταλείψουν την Αφρική αναζητώντας άλλες πατρίδες.

"Η ζωή εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά δύσκολη και τα γονίδια των προϊστορικών προγόνων είχαν συνεχώς την πίεση να αναπαραχθούν πιο επιλεκτικά, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αυτό, για το ανθρώπινο είδος σήμαινε να γίνουν εξυπνότεροι", εξηγεί ο Crabtree, καθηγητής αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford.

Η  εξέλιξη των ανθρώπων σημειώθηκε σε ποσοστό άνω του 99% όταν εκείνοι ζούσαν σε κοινότητες που συντηρούνταν από το κυνήγι, που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι εύστροφοι για να επιβιώσουν.

Όταν άρχισαν όμως να ζουν σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις, η πίεση για εξέλιξη μειώθηκε και από τότε υπάρχει αργή και πτωτική τάση στις νοητικές ικανότητές τους, η οποία, αντίθετα με ό,τι θα πίστευες, στην τεχνολογική εποχή έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι ευκολίες που παρέχει η τεχνολογία δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόπο και σκέψη.

  • Πηγή: www.cosmo.gr