Οι γυναικείες καρδιές ραγίζουν πιο εύκολα!

Οι γυναικείες καρδιές ραγίζουν πιο εύκολα!

    Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013

Και οι γιατροί το υπογράφουν. Και για πρώτη φορά το περιγράφουν με καθαρά ιατρικά συμπτώματα.

Είναι η πρώτη φορά που το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς περιγράφεται καθαρά ιατρικά, με κλινικά συμπτώματα καρδιακής πάθησης και με αφετηρία το σοκ μιας μεγάλης στενοχώριας, το παρατεταμένο στρες, ή την συναισθηματική ταλαιπωρία.  

Το σύνδρομο περιγράφηκε αρχικά από Ιάπωνες γιατρούς ως καρδιομυοπάθεια το 1990 και σήμερα, 120 χρόνια μετά, οι ραγισμένες καρδιές έγιναν τόσες πολλές στις δυτικές κοινωνίες που οι Αμερικανοί μόλις ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη Εθνική Μελέτη για το θέμα.  

Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς αποκτούν σχεδόν μόνον οι γυναίκες και η διάγνωση αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον γυναικείος πληθυσμό. Η Επιστήμη αναρωτιέται το γιατί.

Και κάποιοι άντρες υποκύπτουν στο ‘εύθραυστο της καρδιάς τους’, είναι όμως ελάχιστοι σε σχέση με τις γυναίκες. Από τα 6.229 περιστατικά Συνδρόμου Ραγισμένης Καρδιάς  που καταγράφηκαν το 2007 σε 1000 Αμερικανικά νοσοκομεία, μόνο τα 601 αφορούσαν άντρες. Άνω των 55 ετών ο κίνδυνος για τις γυναίκες γίνεται τριπλάσιος απ’ ότι σε νεαρότερες ηλικίες.  

Το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς  εμφανίζεται όταν  ένα μεγάλο σοκ ενεργοποιεί την έκρηξη της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες, οι οποίες προκαλούν αρρυθμία και αλλαγές  στις ουσίες που το σώμα απελευθερώνει στο αίμα.  

 Η κλινική  κατάσταση θυμίζει καρδιακό επεισόδιο, χωρίς όμως να είναι. Η διαφορά είναι ότι δεν επιβαρύνονται οι αρτηρίες της καρδιάς ώστε να προκληθεί και τυπικά έμφραγμα.    

Η εξέλιξη μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη και αιφνίδια με το έμφραγμα, στην πλειονότητά τους όμως οι γυναίκες επιβιώνουν...

  • Πηγή: www.lifo.gr