Οι καστανομάτηδες εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη!

Οι καστανομάτηδες εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη!

    Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Τι έδειξε μία ενδιαφέρουσα έρευνα στην Τσεχία...

Όσοι άνθρωποι έχουν την τάση να εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους σε καστανομάτηδες τότε συμπεριλαμβάνονται στην ευρεία πλειοψηφία, καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Charles της Τσεχίας, τα άτομα με σκουρόχρωμα μάτια εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.    

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ΟΝΕ, ρώτησε 238 συμμετέχοντες για την αξιοπιστία, ελκυστικότητα και την υπεροχή που εμπνέουν 80 διαφορετικά πρόσωπα και τα αποτελέσματα ήταν σαφή.

Σύμφωνα με το scientifamerican, το πρώτο πόρισμα της μελέτης ήταν ότι τα τρία προαναφερθέντα χαρακτηριστικά ενός προσώπου συσχετίζονται μεταξύ τους. Όταν κάποιος φαίνεται για παράδειγμα αξιόπιστος, είναι συνήθως και ελκυστικός.  

Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι τα γυναικεία πρόσωπα είναι πιο αξιόπιστα από τα ανδρικά, ενώ η έκπληξη ήρθε όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν, κοιτάζοντας τις απαντήσεις, ότι οι καστανομάτηδες εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους γαλανομάτηδες.  

Σε μία προσπάθειά τους να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το περίεργο φαινόμενο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα στους άντρες δεν ευθύνεται αποκλειστικά το καστανό χρώμα ματιού, αλλά η γενική μορφολογία του προσώπου τους, που αποτελείται συνήθως από μεγαλύτερο στόμα, μεγαλύτερα πηγούνια, μεγαλύτερες μύτες, ενώ το περιθώριο μεταξύ των φρυδιών είναι μικρότερο από των υπολοίπων.

Τέλος, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες για να γίνει κατανοητή η «συνταγή» που εμπνέει στους ανθρώπους εμπιστοσύνη.

  • Πηγή: www.plosone.org/