Ερωτικά καυγαδάκια SOS

Ερωτικά καυγαδάκια SOS

    Τρίτη, 09 Απριλίου 2013

Προσοχή, ο θυμός κρύβει τον πόνο. Show some mercy..!

Η πληγωμένη καρδιά των εραστών μπλοφάρει, καταγράφουν οι επιστήμονες και θυμίζουν ότι σαν σίφουνας κυριαρχεί σε έναν συζυγικό καυγά ο θυμός, και καταλαμβάνει τα συναισθήματα και των δυο. Ειδικά αφιερωμένη και μακρόχρονη μελέτη στην αναγνώριση των συναισθημάτων μεταξύ των συζύγων, εραστών και συντρόφων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Baylor, δείχνει ότι τα ζευγάρια έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο να νιώθει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τη θλίψη που ο σύντροφός τους στον καυγά καλύπτει προβάλλοντας πρωτίστως τον θυμό.

"Όταν πρόκειται για την κατανόηση των συναισθημάτων σε δυο συντρόφους, ο θυμός «κάνει τράμπα» στην στενοχώρια και την θλίψη”, δήλωσε ο ψυχολόγος Keith Sanford, συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Journal of Family Psychology. O Sanford ειδικεύεται στο πώς οι άνθρωποι στους καιρούς που ζούμε επιλύουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους , και σε αυτή τη μελέτη με τα ζευγάρια εστίασε σε ένα βασικό ερώτημα. Πόσο καλά μπορούν κατά την διάρκεια ενός καυγά οι σύζυγοι ή σύντροφοι να αντιληφθούν τα συναισθήματα του άλλου.

Στα 83 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του διαπιστώθηκε ότι ο θυμός επισκιάζει τα πιο “soft” όπως χαρακτηρίστηκαν τα συναισθήματα ενός πληγωμένου συντρόφου, στενοχωρημένου ή θλιμμένου. Συνήθως αυτή την πλευρά που κρύβει ένας συζυγικός ή ερωτικός καυγάς, την χάνουν οι σύντροφοι που καυγαδίζουν, πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να δουν, να υποψιαστούν ή και να φανταστούν ότι ο άλλος ίσως έχει πληγωθεί.

Το γεγονός αυτό, ότι προτάσσεται ο θυμός στην αντίληψη και των δύο όσο συνεχίζουν να καυγαδίζουν, -to hard δηλαδή συναίσθημα , όπως οι μελέτες το περιγράφουν-, εξηγείται από την ίδια την επιστήμη της Ανθρωπολογίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τον θυμό τον αναγνωρίζουν εύκολα και άμεσα, ακόμη και στο πρόσωπο ενός ξένου.

"Είναι λογικό, από την εξελικτική επιστημονική προσέγγιση ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολύ γρήγορα το ότι όταν κάποιος άλλος τον θέτει σε απειλή», εξήγησε ο ψυχολόγος επικεφαλής. "Εμείς μπορεί να χρειαστεί να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν τα υποσυνείδητα και συνειδητά αντανακλαστικά μας, πιάνουν, με όλες τις κεραίες και τους εγκεφαλικούς μας δορυφόρους, ότι κάποιος είναι θυμωμένος και πρόκειται να μας επιτεθεί, αυτό προέχει στις προτεραιότητες της αντίδρασής μας για να προστατευτούμε ως όντα, (από τους καιρούς ακόμη των σπηλαίων!) και παραβλέπουμε σε αυτό το φάσμα της αντίληψης και της αντίδρασης τη βοήθεια που μπορεί να μας ζητά εκείνη την ώρα η πληγωμένη του άλλου καρδιά.

Εξελικτικά όμως, στην ευρύτερη κοινωνία και την ζούγκλα της ζωής, οι ειδικοί επιμένουν ότι το να αδρανοποιούσαμε τα δικά μας reflex στον θυμό που εκφράζει κάποιος άλλος, για να συμπονέσουμε την στενοχώρια του που ίσως κρύβει μέσα στην οργή, θα μας έθετε σε κινδύνους , σωτηρίας ή αυτοάμυνας στην επιβιωτική του ανθρώπου στρατηγική.

Στον σύντροφο, τον έρωτα ή τον αγαπημένο μας όμως, υποτίθεται πως το συναίσθημα της «απειλής» της ύπαρξής μας -που κωδικά ενεργοποιεί στον εγκέφαλο του δέκτη η οργή- δεν θα’πρεπε να υπάρχει, και μέσα από τις φωνές και την τσαντίλα, να ξεσκεπάζεται τελικά με αγάπη …η «πληγή».

Όμως η έρευνα του πανεπιστημίου του Baylors προχώρησε αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα και απέδειξε ότι όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, σπανίως αφήνει να φανεί ότι έχει στενοχωρηθεί! «Τα σκληρά» συναισθήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επισκιάζουν τα «μαλακά»! Κατά τα άλλα –εκτός των θερμών επεισοδίων, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε το αξίωμα ότι «τα ζευγάρια διαβάζουν, ο ένας, το μυαλό του άλλου, πραγματικά πολύ καλά». Τα ζευγάρια της έρευνας είχαν παντρευτεί έναν μέσο όρο 10 χρόνια, ήταν άνω του μέσου όρου του εισοδήματος, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 30+. Σε ποσοστό 22 τοις εκατό είχαν χαρακτηρίσει "προβληματική" την σχέση τους στην κλίμακα οικογενειακής ικανοποίησης, δείκτης που ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο μέσο όρο σε πολλές κοινωνίες, όπως έχει καταγραφεί.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις συζυγικές φουρτούνες οι ψυχολόγοι θυμίζουν ότι η στενοχώρια του ενός σε ένα ζευγάρι είναι κλειδί για να επιλυθεί ιδανικά και από τους δύο μια διαμάχη που θα μπορούσε, κατά τα άλλα να τους φτάσει στον πόλεμο των Ρόουζ! Αν ο σύντροφος σας προτιμά να θυμώνει αντί να το δείχνει, ξεκλειδώστε το εσείς. Κλείστε τα δικά σας αυτιά και μάτια στην παράσταση της κρίσης και σκύψτε με σοφία στην ευαίσθητη πλευρά.

“Show some mercy”… είναι τελικά η ερωτική συνταγή στη διαχείριση θυμού!

  • Πηγή: www.lifo.gr