«Οθέλλος» του Σαίξπηρ(;) στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης

«Οθέλλος» του Σαίξπηρ(;) στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης

    Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011

Τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ υποδέχθηκε χτες το βράδυ το Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2011, σε μία παράσταση μεταφρασμένη και σκηνοθετημένη από τους Γιώργο Κιμούλη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που αποτελούν και δύο εκ των πρωταγωνιστών.

Στο κατάμεστο θέατρο οι ηθοποιοί παρουσίασαν την ιστορία του Μαυριτανού «Οθέλλου» που συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά έργα του δραματουργού της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός «Οθέλλος», έχοντας πέσει θύμα της παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του, «Ιάγου», σκοτώνει τυφλωμένος από ζήλια, τη γυναίκα του,  «Δεισδαιμόνα».

Το έργο πραγματεύεται την τραγωδία της ζήλιας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του «διαφορετικού».

Η παράσταση με βασικούς πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη που ενσαρκώνει τον «Οθέλλο», Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του «Ιάγου», Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της «Δεισδαιμόνας», Γωγώ Μπρέμπου στο ρόλο της «Αιμιλίας» και Αλέξανδρο Βουρδούμη στο ρόλο του «Κάσιου», έχει λάβει τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές φέτος το καλοκαίρι.

Η μοντέρνα εκδοχή του έργου, ωστόσο, όπως παρουσιάστηκε, άφησε ερωτηματικά και -τουλάχιστον εμείς- ξενιστήκαμε σε πολλά σημεία της. Προσπαθώντας να το προσαρμόσουν στο «σήμερα» πειραματίστηκαν με νεοτερισμούς και σύγχρονα στοιχεία που χτυπούσαν άσχημα στο μάτι.

Έντονες φωτεινές επιγραφές, ένα laptop (και μάλιστα MacBook Pro, με το οποίο -κατά πάσα πιθανότητα- χάζευε στο facebook ο Οθέλλος την ώρα που του μιλούσε ο Ιάγος) και έναν στύλο για στριπτίζ στον οποίο επιδίδονταν σε strip show μία pole dancing χορεύτρια, βρίσκονταν στο προσκήνιο, σε ένα έργο -τραγωδία- που γράφτηκε 400+ χρόνια πριν.

Τα κοστούμια, επίσης, παρέπεμπαν σε glamorous αλλά «decadent» Αμερική, ενώ το «κολπάκι» με τον πόλεμο ανάμεσα σε Οθωμανούς και Κύπριους, μάλλον αποτέλεσε κακή σκέψη.

Ίσως, αν η ερμηνεία από τους -αν μη τι άλλο- αξιόλογους και βραβευμένους πολλάκις ηθοποιούς ήταν πιο προσεγμένη, οι παρεμβάσεις αυτές να μπορούσαν να υποστηριχτούν.

Αναμφισβήτητα, ήταν μία παράσταση που χειροκροτήθηκε με περισσή θέρμη από το σύνολο των θεατών. Κατά γενική ομολογία, όμως, και κρίνοντας και από όσες παραστάσεις έχω παρακολουθήσει, δε θύμιζε Σαίξπηρ.

  • Photo Shooting: Χριστόφορος Σωμαράκης
  • Photo Editing: Χριστόφορος Σωμαράκης
Αυτά τα έχεις διαβάσει;