Τα 10 χρόνια γιόρτασε η «Στέγη Θεόφιλου»

Τα 10 χρόνια γιόρτασε η «Στέγη Θεόφιλου»

    Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Παρουσία του δημάρχου Λέσβου και μέλους του συλλόγου, Δημήτρη Βουνάτσου, του προέδρου, Βαγγέλη Βογιατζή, πολλών ακόμα μελών και πλήθους Μυτιληνιών, γιορτάστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, στο στενό της οδού Δήλου, τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Στέγη Θεόφιλου».

Πέρασαν δέκα χρόνια από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Σπιτιού του Θεόφιλου» στις 29 Σεπτεμβρίου του 2001, στο Βουναράκι, παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης. Απλά, λιτά, όπως αρμόζει στο έργο και την πορεία του λαϊκού ζωγράφου, τιμήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα τα δέκατα γενέθλια από τη σύσταση του πολιτιστικού συλλόγου «Στέγη Θεόφιλου» στον ίδιο χώρο. Ήταν μια εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλίες, τόσο για την ιστορία και το έργο του Ομίλου όσο και για τον ίδιο το λαϊκό ζωγράφο, μουσική από το συγκρότημα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και παραδοσιακούς χορούς από τέσσερα νέα παιδιά τα οποία ήταν ενδεδυμένα με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Πρέπει να τονιστεί πως ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση του συλλόγου που τελέστηκε εκδήλωση στο στενάκι της οδού Δήλου, ανάμεσα στις δύο πετρόχτιστες κατοικίες (η μία ήταν και η τελευταία κατοικία του Θεόφιλου όπου και άφησε την τελευταία του πνοή) ιδιοκτησία της οικογένειας Βογιατζή.

Τη «γιορτή» άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος του συλλόγου, Ευάγγελος Βογιατζής, ο οποίος μίλησε για το έργο και την πορεία του ομίλου, τις δράσεις και την προσφορά της «Στέγης Θεόφιλου» στη διάδοση του έργου του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια, καθώς χρηματοδοτείται από τον ίδιο –κυρίως– καθώς και από τις λιγοστές συνδρομές των μελών, καθιστώντας δύσκολη την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του, περιορίζοντας την ούτως ή άλλως, σημαντική συνεισφορά του στις τέχνες και στον πολιτισμό της Λέσβου. Παράλληλα, επεσήμανε πως η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν βοηθήσει τόσο ώστε να αναδειχθεί ο Θεόφιλος, το έργο του και η προσφορά του και να παρουσιαστεί στους επισκέπτες της Λέσβου ως ένας σημαντικός Λέσβιος και Έλληνας, ως του αρμόζει. Αναφέρθηκε στα δύο αντικείμενα του Θεόφιλου που έχει στην κατοχή του ο σύλλογος: μια αγιογραφία φροντισμένη από τον ίδιο το λαϊκό ζωγράφο καθώς και τον προσωπικό του ονειροκρίτη ενώ τέλος, εξήρε τη βοήθεια του Δημήτρη Βουνάτσου τον οποίο ευχαρίστησε για όλα όσα έχει δώσει αυτά τα χρόνια στη «Στέγη Θεόφιλου».

Μετά τον πρόεδρο, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος με τη σειρά του απέδωσε τα εύσημα στον Βαγγέλη Βογιατζή για την αφοσίωση, την επιμονή του στα πράγματα και τις δράσεις του συλλόγου. Θύμισε την έλευση αντιπροσωπείας Ιαπώνων δημοσιογράφων πριν μερικά χρόνια στη Λέσβο με σκοπό να γνωρίσουν περισσότερα για τον Θεόφιλο και τα μέρη όπου έζησε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως ο Θεόφιλος τιμάται περισσότερο εκτός συνόρων παρά εντός. Κλείνοντας, χαρακτήρισε «εθνικό κεφάλαιο» τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο και δεσμεύτηκε πως θα θεσπίσει επαίνους-υποτροφίες στο όνομα τόσο του Θεόφιλου όσο και άλλων σημαντικών –πλην αγνώστων Λέσβιων– για την πνευματική τους παρακαταθήκη και το έργο τους, όπως του Βενιαμίν του Λέσβου, του Γερμανού Καραβαγγέλη και άλλων.

Στο βήμα των ομιλητών βρέθηκε και ο καθηγητής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου αυτής καθώς και στην ύπαρξη αυτού του τόσο σημαντικού συλλόγου.

Τις ομιλίες ακολούθησαν μουσική από το συγκρότημα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με… τιμώμενο όργανο το σαντούρι και παραδοσιακοί χοροί στους οποίους, μάλιστα, συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος όσο και άλλα μέλη του συλλόγου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών ο ανιψιός του Θεόφιλου, Κυριάκος Κεφάλας και καθηγητές και καθηγήτριες ζωγραφικής, αγιογραφίας και πηλοπλαστικής οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου «Στέγη Θεόφιλου»


Περισσότερα για τον πολιτιστικό όμιλο «Στέγη Θεόφιλου»

Ο πολιτιστικός όμιλος «Στέγη Θεοφίλου» είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της. Ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 2001 από 43 ιδρυτικά μέλη. Η έδρα του βρίσκεται στην οδό Δήλου 27 που είναι το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο Θεόφιλος.

Στόχοι:
Η συλλογή προσωπικών αντικειμένων του ζωγράφου, καθώς επίσης και έργων ζωγραφικής που βρίσκονται εκτός των μουσείων Θεοφίλου και Τεριάντ. Καταγραφή, αρχειοθέτηση και τεκμηρίωση του υλικού της Στέγης Θεόφιλου. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το έργο του Θεόφιλου πανελλαδικώς και παγκοσμίως μέσω ποικίλων εκδηλώσεων όπως: εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, καθώς και μέσω οπτικοακουστικού υλικού, εκδόσεων, διαδικτύου και λοιπών δραστηριοτήτων. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ζωγραφικού εργαστηρίου για παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αφετηρία το έργο του Θεόφιλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης στόχος είναι η συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, μουσεία, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως και η Δημιουργία Φίλων της Στέγης Θεοφίλου, καθώς και η συσπείρωση όλων εκείνων που ασχολούνται με το έργο του ζωγράφου.

Ο σύλλογος παρέχει, σε όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν, αντίγραφα έργων του Θεόφιλου στις τιμές των 150€ (τα μεγάλα) και 50€ (τα μικρά). Χρήματα τα οποία διατίθενται για την ενίσχυση της συνέχειας του συλλόγου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά ο νέος κύκλος μαθημάτων στη «Στέγη Θεοφίλου», που ήδη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών μαθητών. Ζωγραφική ενηλίκων διδάσκει ο Δημήτρης Καραπιπέρης, ζωγραφική παιδιών διδάσκουν η Ανίκ Ντουνιά, η Καίτη Καράκοντη και η Θεανώ Κουφάκη, αγιογραφία η Μαρία Καραγιάννη και πηλοπλαστική η Στέλλα Λιόλιου. Τα μαθήματα πλαισιώνονται και από ομιλίες σχετικές με την ιστορία της τέχνης, ώστε οι μαθητές να έχουν και πρακτική και θεωρητική κατάρτιση.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποιο από τα τμήματα, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6937-064203 (Ευάγγελος Βογιατζής), 22510-45044 (εργαστήριο), 22510-32328 και 6946-566739 (γραμματεία).

  • Photo Shooting: Χριστόφορος Σωμαράκης
  • Photo Editing: Χριστόφορος Σωμαράκης