8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων από 12 έως 24 Μαΐου 2011, στην πόλη της Μυτιλήνης!

8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων από 12 έως 24 Μαΐου 2011, στην πόλη της Μυτιλήνης!

    Τετάρτη, 11 Μαίου 2011

Τι συμβαίνει όταν το θέατρο δεν είναι πρόσχημα, αλλά τρόπος ζωής;
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επέλεξαν να δώσουν θεατρικές φοιτητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες φέτος έχουν το ετήσιο ραντεβού τους στη Μυτιλήνη. Το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων είναι γεγονός. Πραγματοποιείται από την Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Θεατρικών ομάδων, υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και των τοπικών θεατρικών ομάδων. Το συντονισμό κλήθηκε να αναλάβει η φοιτητική θεατρική ομάδα «Πρόβα». Το εγχείρημα αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων μιας ολόκληρης χρονιάς και αποτυπώνεται στη θεατρική σκηνή με στόχο την προαγωγή του πανεπιστημιακού ερασιτεχνικού θεάτρου, ως μέσο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας.

Φοιτητές με ανησυχίες, σκέψεις, θέσεις, μεράκι και πολύ κέφι, παίζουν, γνωρίζονται, διασκεδάζουν και μοιράζονται τις αγωνίες τους, καταφεύγοντας σε μια συλλογική δημιουργική (ανα-) παράσταση. Εκφραστικό μέσο… στήσιμο, κίνηση, λόγος… κι όλα αυτά πυροδοτούν την ερμηνεία… τη δική τους… τη δική μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για έκφραση και ελευθερία βρήκαν κοινό τόπο. Το αμφιθέατρο και το θέατρο καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη γνώση και την αμφισβήτηση, τη βούληση και τη δράση. Πως αλλιώς; Είναι ούτως ή άλλως πρωταγωνιστές σε μια σκηνή - σε έναν ατέρμονο χορό. Συμπληρωματικά και άκρως αναστοχαστικά δομικά υλικά του κοινωνικού «ενεργείν» και «πράττειν».

Υπόθεση, η δική τους προσέγγιση της καθημερινότητας. Ρόλοι, βιωματικοί. Σκηνικό, Έρωτας, Φαντασία και Δημιουργία.
Με λίγα λόγια, ερασιτεχνικό θέατρο. Αυτού του είδους η φοιτητική παρέμβαση, «αδούλευτη και συνάμα αδούλωτη» από αυστηρές τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις, επιχειρεί μια βουτιά στον πυρήνα της ανθρώπινης (επι-)κοινωνίας.
Γιατί δε λέμε τα πράγματα απλά;
Γιατί να υποταχθούμε σε έναν αφαιρετικό και πολλές φορές ίσως ξύλινο λόγο;
Πρόκειται για «παιδιά» που «παίζουν» και πειραματίζονται. Κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου. Για μια δική τους αρχικά εσωτερική ανάγκη, αποφασίζουν να αφιερώσουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους σε πρόβες, σκέψεις, αναλύσεις, αντιθέσεις, συγκρούσεις. Κι όλα αυτά μέσα από μια έννοια που τείνει να γίνει δυσνόητη, ως ουσία και ως πρακτική. ΟΜΑΔΑ! Ένα «μπουλούκι» φοιτητών που αποκτά μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Είμαστε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα φοιτητών. Πρόσωπα, που αποφασίζουν να γίνουν μέρος ενός κύκλου. Είναι αυτός ο κύκλος που θα επιλέξει το θεατρικό συγγραφέα, το έργο, το γεγονός κι ύστερα την πλοκή. Θα διανείμει ρόλους και ναι, θα πιει καφέ και κρασί με ένα ακόμα θέμα συζήτησης στα χείλη. Το έργο… η παράσταση, τα σκηνικά. Θα ψάξει τα γιατί και τα πώς. Θα φτιάξει τα κοστούμια, θα αναζητήσει χώρο επιτέλεσης, πόρους για να επικοινωνήσει θέλω και σκέψεις. Θα αποφασίσει να εκθέσει και να εκτεθεί.
Μια ομάδα θα μας μιλήσει με το δικό της πλέον κείμενο. Θα περιμένει με αγωνία την τελική πρόβα. Εκεί όπου όλα πια έχουν ρυθμιστεί (όλα… ?). Ακόμα και τότε κάτι δεν αρέσει… όχι το τραπέζι είναι καλύτερα να μπει δεξιά, τα φώτα δεν είναι σωστά, θέλουμε βαθύ μπλε, ξηλώθηκε το φόρεμα… γρήγορα, βελόνα και κλωστή…!!, Μη μπεις από δω… βγες από κει… και η τελευταία πρόβα είναι πάντα τραγική. Άγχος, πανικός, φωνές… Το σύμπαν συνωμότησε… Κάθε δυσκολία, με ένα μαγικό τρόπο, οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη διαφορετική παράσταση.
Είναι αυτή η κάθε μια μοναδική παράσταση που θα αποτελέσει ένα διακριτό κομμάτι και θα συνθέσει μια μεγαλύτερη: Το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων. Πρόκειται πλέον για θεσμό και όπως κάθε θεσμός απαιτεί τη δική του ξεχωριστή «σκηνοθεσία». Οι ομάδες που με τόσο κόπο αλλά πάντα με κέφι «ηθο-ποιούν», συγκρότησαν μια μεγαλύτερη, την Πανελλήνια Ένωση Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων, η οποία καλείται να καλλιεργήσει σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών που τη συγκροτούν.
Κάθε χρόνο και αλλού. Ταξίδι για τις ομάδες, ταξίδι για την πόλη.
Φετινός προορισμός η Μυτιλήνη. Οι φοιτητές της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Πρόβα», ανέλαβαν να οργανώσουν το Φεστιβάλ. Αρχή και τέλος οι παραστάσεις. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες. Μουσικές βραδιές, θεατρικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας, ένα διήμερο με εκθέσεις έργων μοντέρνας τέχνης και φυσικά οινοκανυκτικές συνευρέσεις.
Από τις 12 έως τις 24 Μαΐου (2011) η πόλη της Μυτιλήνης θα υποδεχθεί περίπου 20 θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα φιλοξενώντας δεκάδες φοιτητές. Ας τους καλοδεχτούμε και ας στηρίξουμε τη φωνή τους. Την έχουμε ανάγκη…

Κείμενο: Αντώνης Λως

Το πρόγραμμα αναλυτικά
Το πρόγραμμα θα ανοίξει την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ η θεατρική ομάδα «Πρόβα» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την παράστασή της «ΤΕΛΕΙΑ.gr», που θα παιχτεί την
- Πέμπτη 12 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα θα εξελιχθεί ως εξής:
- Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 19:00 στο θέατρο του ΦΟΜ: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, από τη θεατρική ομάδα τού ΤΕΙ Αθηνών
- Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Ο θίασος του μαύρου καβαλάρη», από τη Θεατρική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά)
- Σάββατο 14 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Karma Polis», από τη θεατρική ομάδα «Πα.πει»
- Κυριακή 15 Μαΐου, στις 12:00 στην Πλατεία Σαπφούς: «Θεατρικά Παιχνίδια» από τη θεατρική ομάδα «Πρόβα» Μυτιλήνης
- Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Αυτοσχέδια πλάνα», από τη Θεατρική Ομάδα Καλών Τεχνών (Αθήνα)
- Τρίτη 17 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Το όνειρο του σκιάχτρου», από τη θεατρική ομάδα Πολυτεχνείου Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκη)
- Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Μετράω μέχρι το 10 και μετά σειρά σου», από τη θεατρική ομάδα «Πέρα δώθε» (Θεσσαλονίκη)
- Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 18:00 στο θέατρο των «Αστέγων»: «Θεατρικά μονόπρακτα: Η Αρκούδα, Η Πρόταση Γάμου, Η Επέτειος», από τη Θεατρική Ομάδα Σύρου
- Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Μαμά Ελλάδα 2», από τη θεατρική ομάδα Πανεπιστημίου Πάτρας
- Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 18:00 στο θέατρο των «Αστέγων»: «Ο επιθεωρητής έρχεται», από τη Θεατρική Ομάδα Ρόδου
- Σάββατο 21 Μαΐου, στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: Η θεατρική ομάδα «Άφαντοι» (Αθήνα)
- Σάββατο 21 Μαΐου, στις 21:00 στο θέατρο του ΦΟΜ: «Deep έρμαια», από τη θεατρική ομάδα «ΑΣΟΕΕ»
- Κυριακή 22 Μαΐου, στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Και τη Χιονάτη την έφαγαν οι 7», από τη θεατρική ομάδα τού ΤΕΙ Πάτρας
- Κυριακή 22 Μαΐου, στις 18:00 στο θέατρο του ΦΟΜ: «Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου», από τη θεατρική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών
- Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «ΚοΣΚΙνοΦΟΥΣΤίτσα», από τη θεατρική ομάδα «Χνου» (Θεσσαλονίκη)
- Τρίτη 24 Μαΐου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης: «Ονειρόδραμα», από τη θεατρική ομάδα «Δρυς» (Αθήνα)

Σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Δείτε...
- φυλλάδιο αναλυτικής παρουσίασης των ομάδων και των παραστάσεων
- το SPOT του φεστιβάλ

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση ΤΕΛΕΙΑ.gr της φοιτητικής θεατρικής ομάδας ΠΡΟΒΑ με την οποία θα ανοίξει το Φεστιβάλ την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης!

  • Πηγή: Aegean University Press
Video